
Web sitesi yapıyorsunuz. Makale veya makaleler yazıyorsunuz ancak yazılarınıza bir düzen getirip konuları başlıklara bağlamak istiyorsunuz. Buna yazıya link vermek de deniliyor. Yazıya link verme veya diğer ismi ile html link nasıl verilir.
Örneğin kedi cinslerini tanıtan bir makale yazmaya karar verdiniz. Bu makaleyi yazarken önce sayfanıza yazacağınız kedi türlerini kayıt altına alıyorsunuz. Bu türleri tek tek yazmaya başlıyorsunuz. Önce bir tane başlık atarak türe başladınız. Mesela “Van Kedisi” diye başlık attınız. Bu başlığın altına 100-200 kelime yazı yazdınız yazdınız da yazdınız. Van kedilerini anlattıktan sonra sıra geldi ikinci bir türe. Bu tür de “İran Kedisi” olsun. Bu sefer ikinci başlığınızın altına bir sürü yazı yazdınız ve sıra geldi üçüncü türe. Bu şekilde 30 farklı kedi türü yazdınız. Ancak bu türleri yazarken sayfanız çok karıştı aradığınız kedi türüne direk ulaşabilmek için sadece başlıkları alt alta yazıp liste yapacaksınız.
Daha sonra bu listeden bakarak 30 farklı kedi türünün isimlerini anında görebileceksiniz. Son olarak da 22.tür olan “Ankara Kedisi” türüne direk sayfayı aşağı doğru kaydırmadan, sağ tarafta ki barı veya mausun topunu kullanmadan 22.tür olan Ankara Kedisi isimli türe nasıl ulaşacağınızı kısaca anlatacağım.
Konu Başlıklarına Link Nasıl Verilir ?
Site içi konu başlıklarına direk link yani bağlantı vermek için bize gereken kod şudur.

Peki bu kod ile bunu nasıl yapacağız derseniz. Kısaca anlatayım.
Üstte yazan kod bizim kalıbımızdır. Yazılara link vermek için link vereceğimiz her başlığın içine bu kodu başlığı html görünümde açıp ekleyeceğiz. Eklediğimiz kodda isim yazan yere herhangi bir isim yazmalısınız. Ben bağlantı vereceğim başlıkların kısaltmalarını yazıyorum. Mesela Ankara Kedisi başlığına bağlantı vereceksem isim yazan yere “ank” yazabilirim. Bu durumda kod söyle olacaktır. <<a id=”ank”></a>> (baştaki ve sondaki >< işaretlerini önemsemeyin fazladan yazdım.)
önce liste tipine tıkladım ve aşağıya liste yazdım.
- VAN KEDİSİ
- İRAN KEDİSİ
- ….. KEDİSİ
- ….. KEDİSİ
- ANKARA KEDİSİ
Üstteki listede yazan başlığa tıkladıgımda direk o bölüme gitmek istiyorum. Bunu bir örnekle yazmak gerekirse aşağıya Ankara Kedisi isimli bir başlık yazacağım.
ANKARA KEDİSİ
Bu bölümde ankara kedisi ile ilgili açıklamalar tanımlar resimler vb yazılar varsayalım. Üstteki listede bulunan Ankara Kedisi’ne tıkladıgınızda bu bölümün direk önünüze gelmesi için yapmanız gereken ilk şey liste içindeki ANKARA KEDİSİ yazısını komple seçip ona #Ank linkini atamanızdır. Ank yerine istediğinizi yazabilirsiniz. Biz Ank olarak ele alacağız. Şimdi listedeki “ANKARA KEDİSİ” isimli yazıya ilk olarak “#Ank” linkini atadık. Burada dikkat etmemiz gereken Ank nin soluna mutlaka # diyez işaretini getirmemiz gerektiğidir.
Anahtar olarak #Ank linkini atadığımıza göre bu linki nereye koyarsak ona tıkladıgımızda oraya gidecektir. Biz bu linki bu yazının başlığı olan ANKARA KEDİSİ isimli h3 başlığın içine kod olarak yazacağız. Normalde başlığımızın html olarak yazılışı şu şekildedir.

Üstteki resim ANKARA KEDİSİ isimli başlığın kod olarak yazılmış halidir. Biz bu başlığın içine en başta verdiğimiz kodu gizleyeceğiz. Böylece üstteki listede bulunan ANKARA KEDİSİ yazısına tıkladıgımızda gizlediğimiz başlığa hemen ulaşacağız.

Üstteki kodu incelersek başlık kodunun içine bir kod gizledik. Bu kodu yani mavi yazılı kodu nereye yazarsak listede bulunan ANKARA KEDİSİ yazısına tıkladığımızda oraya direk ulaşırız.
Bir yanıt bırakın